Stichting Mayaschool Guatemala | Een oude cultuur op weg naar een nieuwe toekomst

Any Place

anyplaceDe mooiste plaats van de wereld is de plaats waar je trots mag zijn op wie je bent.

Juan woont in een stadje in de provincie Solola aan het Atitlan-meer in Guatemala. Hij is de buurjongen van de kinderboeken schrijfster Ann Cameron. Ann Cameron gaf ons een aantal in het Engels vertaalde exemplaren.

Een korte samenvatting:

De moeder van Juan is nog een tiener als hij geboren wordt. Juan wordt opgevoed door zijn grootmoeder. Grootmoeder werkt elke dag op de markt. Daar verkoopt ze zelfgemaakte rijstmelk. Vanaf zijn vijfde jaar werkt Juan als schoenenpoetser. Op straat leert hij lezen en rekenen. Hij wil heel graag naar school maar hij durft dat niet te vragen. Als hij bijna 8 jaar is praat hij erover met zijn grootmoeder. Tot zijn verbazing is zij enthousiast en helpt hem zijn droom te verwezenlijken. Het geld voor de lessen en de boeken verdient Juan zelf, door na schooltijd schoenen te poetsen. Hij is een goede leerling, zijn grootmoeder is trots op hem. Op een dag lopen grootmoeder en Juan langs een poster waarop het Atitlan-meer is afgebeeld.
Grootmoeder zelf kan niet lezen of schrijven. De grootmoeder vraagt aan Juan wat er op de poster geschreven staat. “De mooiste plaats van de wereld” leest Juan haar voor. “Is het waar, grootmoeder, is dit de mooiste plaats van de wereld?” Juan is nog nooit in een andere plaats geweest dan waar hij woont. Zijn grootmoeder ook niet. “Iedere plaats is de mooiste plaats van de wereld” antwoordt grootmoeder. “Iedere plaats?” vraagt Juan verbaasd. “Ja”, zegt grootmoeder, “iedere plaats waar je trots mag zijn op wie je bent is de mooiste plaats van de wereld”.

Ann Cameron schreef vele boeken over en voor Maya kinderen.
De meeste Maya-kinderen hebben weinig of geen kansen om naar een lagere school te gaan. Middelbaar- en beroepsonderwijs was toen helemaal onbereikbaar voor deze kinderen.
Door de hulp van inwoners van De Ronde Venen is er nu de school waar inmiddels ruim 400 Maya-leerlingen vervolgonderwijs krijgen. Onderwijs is een voorrecht. Want meer dan 90% van de Maya-kinderen werkt op de markten, op de straten en op de plantages.
De school is een succes, de leraren spreken er de taal van de Maya’s, de kinderen worden er niet gediscrimineerd, er is veel aandacht voor de eigen taal, cultuur en geschiedenis. Helpt u een handje mee? Wordt donateur…
Wilt u meer informatie over Ann Cameron, haar boeken en haar visie op onderwijs: bezoek haar website.

Theme Modified by 54nd3r