Exacte Vakken

Op Mayascholen werden tot nu toe geen exacte vakken (natuurkunde scheikunde en biologie) gedoceerd. Mede dankzij Return to Sender is dit in 2012 mogelijk geworden.
Daarmee wordt het Maya College een volwaardige middelbare school met voorbereidend wetenschappelijk onderwijs. Een belangrijk gevolg voor de toekomst zal zijn dat mensen uit de maya gemeenschap (para) medische opleidingen kunnen gaan volgen.

Dat is belangrijk want medische zorg is voor de Maya’s zeer slecht toegankelijk: dokters en verpleging spreken Spaans, niet de taal van de Maya’s. Daarnaast worden de maya’s gediscrimineerd.
Dat is de reden dat Will en Celia vele maanden per jaar -als chirurg- belangeloos werkzaam zijn in Solola. Dat doen ze al tientallen jaren. Daarnaast stimuleren en steunen ze onderwijs. Het is hun toekomstdroom dat mensen uit de Maya gemeenschappen verpleegkunde, verloskunde en geneeskunde kunnen gaan studeren.

wil opweg naar een Maya-ziekenhuis

De leraren zijn druk bezig met na- en bijscholing om de vakken te kunnen gaan geven, de lokalen zijn ingericht en alle benodigdheden, zoals microscopen, zijn aangeschaft.